Afbeelding Initiatief

Initiatief

Soozijn is een initiatief van Iris Westerveld (Emmen, 1993) en haar familie. Zij volgde de opleiding sociaal agogisch werk aan het Drenthe College te Emmen. Al op jongere leeftijd voelde zij zich aangetrokken tot de zorg, waarin ook al diverse familieleden werkzaam waren. Tijdens en na haar stage werkte zij binnen een woonvorm waren mensen waren gehuisvest met psychosociale problemen en met zogeheten moeilijk verstaanbaar gedrag.

Na enkele jaren ontplooiing kreeg Iris het plan een eigen zorginstelling te stichten, met een geheel eigen visie. Samen met haar familie zocht zij een geschikte, rustige, landelijke locatie. Die vond zij in Valthermond, waar een boerderij te koop stond en waar het bestemmingsplan al voorzag in een maatschappelijke doelstelling. De gemeente verleende haar goedkeuring aan het plan en in 2017 startte de grootscheepse verbouwing.

“Dat was wat ik wilde, een boerderij. Met zorg en aandacht voor mensen en dieren. Met een huiselijke sfeer, waarin we met cliënten als het ware één grote familie konden zijn. Eén groot gezin, dat de meesten van onze cliënten nooit hadden gekend. Hier is die droom uitgekomen voor iedereen,” zegt Iris, inmiddels meewerkend manager van Soozijn. “Het moest gewoon zo zijn.”

Deze gedachte is ook de oorsprong van de naam van de woon-zorgboerderij: Soozijn.

Visie

Soozijn heeft een duidelijke eigen visie, ontwikkeld door Iris Westerveld. Daarin neemt de individuele cliënt, met diens eigen specifieke kwaliteiten, een centrale plaats in. “Je kiest het huis dat bij jou past, voor de sfeer en de omgeving,” is haar filosofie. “Want alleen dán kun je zijn wie je bent. Daar staat Soozijn voor: je kunt hier zó zijn. 

Wij kijken wat je nodigt hebt en bieden wat daarop aansluit. We stimuleren zelfredzaamheid en zelfontplooiing. We werken samen met de cliënten volgens een begeleidingsplan. Iedereen werkt hier aan zijn of haar individuele doelen. Op die manier kan de cliënt ook stappen zetten. Zodat ze hun leven op orde krijgen en eventueel kunnen uitstromen. Soozijn kan zo een opstap zijn naar terugkeer in de samenleving, met meer zelfstandigheid en ambulante begeleiding.”

Bij Soozijn heerst een familiale sfeer en heeft men niet het gevoel in een instelling te verblijven. Iris Westerveld: “Die vertrouwde, huiselijke sfeer is heel essentieel in onze visie. Wel heeft iedereen ook een eigen plek om  zich te kunnen terugtrekken. Wij bieden een structuur met rust, ruimte, regelmaat, reinheid en respect.”

De boederij impressie

De boerderij

Van oorsprong hoorde de boerderij aan het Noorderdiep 176 te Valthermond bij een akkerbouwbedrijf. De bestemming is door de gemeente Borger-Odoorn gewijzigd van een agrarische naar maatschappelijke doelstelling. In 2017 is de boerderij aangekocht en startte de verbouwing van het voorhuis en de deel. Daarin zijn op de open etage, met een bruto vloeroppervlak van 335 m², de verblijven en sanitaire voorzieningen gevestigd. 

Ook op de benedenverdieping bevinden zich sanitaire voorzieningen. In totaal bedraagt het bruto vloeroppervlak van de het woon-zorgdeel van de boerderij 910 m². De gemeenschappelijke woonruimte heeft een oppervlakte van 200 m². Het is een heerlijke, royale verblijfsruimte waarin zich ook de open keuken bevindt. Daar wordt tezamen gekookt en gezamenlijk gegeten. 

Buiten bevinden zich de toegangsweg, parkeergelegenheid, de dierenverblijven en de (moes)tuin. Vanuit de woon-zorgboerderij is het uitzicht over de landerijen riant. 

Galerij

galerij-pony’s
galerij-leerbedrijf
galerij-hal
galerij-badkamer-boven
galerij-douches
galerij-aed
De boederij in de sneeuw
ZIjkant boederij
galerij-zaal-voor
galerij-zaal-closeup
galerij-zaal-bovenaf
galerij-spreekkamer
galerij-kantoor
galerij-keuken
galerij-kamer
galerij-hond

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!