Afbeelding Initiatief

Initiatief

Soozijn is een initiatief van Iris Westerveld (Emmen, 1993) en haar familie. Zij volgde de opleiding sociaal agogisch werk aan het Drenthe College te Emmen. Al op jongere leeftijd voelde Iris zich aangetrokken tot de zorg, waarin ook diverse familieleden werkzaam zijn. Tijdens en na haar stage werkte zij binnen een woonvorm waar mensen waren gehuisvest met psychosociale problemen en met zogeheten moeilijk verstaanbaar gedrag.

Iris stichtte Soozijn in 2017 in een verbouwde boerderij in Valthermond nabij Emmen. “Dat was wat ik wilde, een boerderij. Met zorg en aandacht voor elk individueel mens, met respect voor ieders eigenheid. Met een huiselijke sfeer, waarin we met cliënten als het ware één grote familie zijn. Eén groot gezin, dat de meesten van onze cliënten nooit kenden. Hier kwam die droom uit voor iedereen,” zegt Iris Westerveld, manager van Soozijn. “Het moest gewoon zo zijn.”

Deze gedachte is ook de oorsprong van de naam van de woonzorgboerderij: Soozijn.

Visie

 “Wij willen je leren kennen zoals je ‘echt’ bent. Dat vinden we veel belangrijker dan iemands problematische geschiedenis. We kijken heel specifiek naar gedrag. We gaan uit van ieders mogelijkheden en wat mensen wél kunnen. Wat we doen, is helpen: tips geven en handvatten. We gaan voor de persoonlijke aanpak en bouwen een band op met elkaar. Ik wil dat onze cliënten hier kunnen leven zoals ze thuis zouden doen en dat ze Soozijn ook als hun eigen huis beschouwen. Jij bepaalt waar je gaat en staat, al ben je ook onderdeel van een gemeenschap. Er wordt niet gecommandeerd maar gecommuniceerd; iedereen verricht soepel zijn eigen taak. We wandelen, sporten, doen samen boodschappen, we spelen spellen zoals Bingo, we kijken televisie en we gourmetten. Wil je liever op je eigen kamer zijn, ook prima. Iedereen heeft een eigen plek om zich te kunnen terugtrekken,” vertelt Iris Westerveld.

Belangrijk uitgangspunt: “Je bent hier vrijwillig; er zit geen slot op de deur. Bij ons kun je je veilig voelen. We hebben altijd een ‘wakende dienst’ en een ‘achterwacht’. Met intensieve begeleiding zorgen we dat je hier toch zelfstandig kunt leven. Want alleen dán kun je zijn wie je bent. Daar staat Soozijn voor: je kunt hier zó zijn.”

De boederij impressie

De boerderij

Van oorsprong hoorde de boerderij aan het Noorderdiep 176 te Valthermond bij een akkerbouwbedrijf. De bestemming is door de gemeente Borger-Odoorn gewijzigd van een agrarische naar maatschappelijke doelstelling. In 2017 is de boerderij aangekocht en startte de verbouwing van het voorhuis en de deel. Daarin zijn op de open etage, met een bruto vloeroppervlak van 335 m², de verblijven en sanitaire voorzieningen gevestigd.

Ook op de benedenverdieping bevinden zich sanitaire voorzieningen. In totaal bedraagt het bruto vloeroppervlak van de het woon-zorgdeel van de boerderij 910 m². De gemeenschappelijke woonruimte heeft een oppervlakte van 200 m². Het is een heerlijke, royale verblijfsruimte waarin zich ook de open keuken bevindt. Daar wordt tezamen gekookt en gezamenlijk gegeten.

Buiten bevinden zich de toegangsweg, parkeergelegenheid en de (moes)tuin, tuinkas en multifunctionele dagbestedingsruimte. Vanuit de woonzorgboerderij is het uitzicht over de landerijen riant.

Galerij

Kat
Pool
Extra 1
Leefruimte 3
Leefruimte 2
Leefruimte
Patio 2
Keuken verticaal
Muurdecoratie
Kas
Extra ruimte
Keuken
Leefruimte bovenaf
Zitruimte met tafels
Zitruimte
Patio
Spreekkamer
Zaal TV Ruimte
galerij-leerbedrijf
galerij-hal
galerij-badkamer-boven
galerij-douches
galerij-aed
De boederij in de sneeuw
ZIjkant boederij
galerij-kantoor
galerij-kamer
galerij-hond

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!